z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Papryka faszerowana mięsem

Kolejna odsłona faszerowanych warzyw. Dziś czas na paprykę. Danie to jest stosunkowo proste w produkcji, więc zapraszam do wypróbowania przepisu:

-         Mięso mielone wieprzowo wołowe - 0,5 kilograma

-         Papryka biała 7-8  małych sztuk

-         Cebule 3 sztuki

-         Czosnek 5 ząbków

-         Papryczka chili 1 sztuka

-         Boczek wędzony 4 plastry

-         Ser feta około 100 gram

-         Ser pleśniowy typu rocpol około50 gram

-         Rozmaryn świeży 1 gałązka

-         Mięta suszona 1 łyżeczka

-         Papryka słodka sypana 1 łyżeczka

-         Bazylia suszona 1 łyżeczka

-         Oregano suszone 1 łyżeczka

-         Kardamon mielony 1 łyżeczka

-         Kumin mielony 1 łyżeczka

-         Sól

-         Pieprz

Papryki nacinamy wokoło ogonka i wycinamy gniazda z pestkami, odstawiamy na bok.

Papryczki chili, czosnek, cebulę, boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z 6-8 minut, potem dodajemy mięso mielone. Smażymy cały czas mieszając żeby nie powstały duże zlepione kawałki. Mięso musi być rozdrobnione. W międzyczasie dodajemy przyprawy i posiekany rozmaryn. Smażymy do momentu gdy mięso zacznie się rumienić - wtedy dodajemy pokruszone oba sery i podgrzewamy aż się rozpuszczą. Z gotowej masy odlejcie większość tłuszczu, który został po wytopieniu się z mięsa mielonego a następnie nafaszerujcie nią papryki. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30-40 minut.

Podawać z sosem miętowym. A pozostałe dodatki wedle waszego uznania. My zjedliśmy z sałatką z sałaty lodowej pomidorów ogórka i bazylii w sosie balsamico. Smacznego.

środa, 15 sierpnia 2007, zabadan

Komentarze
Gość: agata, acgv32.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/16 16:25:53
2 razy faszerowałam czerwone, dałam tylko ser feta i nie wszystkie przyprawy, nie zrobiłam sosu miętowego, tylko inny na bazie jogurtu a wyszła POEZJA smaku - na pewno zrobię jeszcze raz ściśle wg przepisu:)
A sałatka z balsamiko do dziś jest naszą ulubioną:)
-
Gość: agata, acgv32.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/16 16:28:08
aaaa...i mięso dałam indycze:))) POLECAM PRZEPIS KAŻDEMU:)
-
Gość: , 89.229.107.3*
2009/09/25 08:14:16
Zrobiłam paprykę mamie na urodziny wszyscy byli zachwyceni teraz kilka rad ;) :
- za chilli możecie dać pepperoni
- nie dałam kardamonu bo nie mogłam nigdzie dostać ale zioła prowansalskie też są ok ;)
- jeżeli zostanie wam trochę sera pleśniowego to danie będzie jeszcze lepsze jak pokroicie plasterki na wierzch farszu
- nic nie zaszkodzi jak papryka posiedzi w piekarniku 1 godz. ;) zależy jaką lubicie jak twardą to niech zostanie te 40 min ;d
Wielkie dzięki za przepis wszystko było wyśmienite ;)
-
2009/09/27 19:46:17
Napiszę tak:
Moje gotowanie traktuję jak poradnik.
Dla tych co lubią sie trzymać przepisów.
I jako źródło inspiracji.
Dla tych co lubią bawić się kucharzeniem.
Tak więc zachęcam do komentowania moich przepisów i ich przerabiania.

Ciesze sie niezmiernie ze mój przepis został wykożystany. Pozdrawiam i polecam resztę:)
-
Gość: nocny67, 212.76.37.19*
2010/04/19 12:25:18
palce lizać,
mojarodzinka okrzyknęła to danie jako suuupeeer
-
Gość: , ect146.internetdsl.tpnet.pl
2010/10/08 15:15:47
ochyda