z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona szynka wieprzowa

Wzięło mnie na pieczenie, de facto dawno tego nie robiłem. Poza tym można się później delektować smakiem przez ładnych parę dni – (plasterek i na kanapeczkę) i nie trzeba płacić trzydzieści parę złotych z dobrą pieczoną wędlinę:

Marynata

-         Musztarda 2 łyżki

-         Sok z 2  mandarynek

-         Czosnek 4 ząbki

-         Cebula 3 sztuki

-         Kolendra w ziarnach 2 łyżeczki

-         Ocet balsamico 3 łyżki

-         Worcestershire sos 3 łyżki

-         Rozmaryn świeży ½ pęczka

-         Olej ½ szklanki

-         Pieprz

-         Sól zmiękczająca 2 łyżki

Cebule i czosnek kroimy na plastry, kolendrę miażdżymy w moździerzu i dodajemy wszystkie składniki do siebie.

Mięso

-         Szynka wieprzowa 1 kilogram

-         Czosnek 4 ząbki

-         Rozmaryn 1gałązka

Mięso nakłuwamy cienkim nożem dosyć głęboko z każdej strony i do wszystkich otworów wkładamy kawałek czosnku i po 2-3 igiełki  rozmarynu. Następnie całość wkładamy w przygotowaną marynatę i odstawiamy na 2-3 dni. Co jakiś czas przewracajcie mięso.

Pieczenie.

Mięso wykładamy na blachę z marynatą  podlewamy ½ szklanką wody przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do średnio rozgrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około 1/5 godziny co jakiś czas podlewając mięso sosem z brytfanki. Gotowe. Smacznego.

 

 

niedziela, 09 września 2007, zabadan