z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Kotlety schabowe na zasmażanej kapuście

Dziś klasyczny niedzielny, polski obiad. Schabowe z zasmażaną kiszoną kapustą i ziemniaczkami. To taka odskocznia od ostatnich dość wyszukanych przepisów.

-         Schab bez kości 3 sztuki po około 15 deko

-         Kapusta kiszona około 0,5 kilograma

-         Cebula 2-3 sztuki

-         Jajka 3 sztuki

-         Liść laurowy 4 sztuki

-         Ziele angielskie 4 sztuki

-         Miód 1łyżeczka

-         Masło 2,5 łyżki

-         Mąka 1,5 łyżki

-         Kmin rzymski 1 łyżeczka

-         Sól

-         Pieprz

-         Bułka tarta

Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy kmin, liść, ziele i posiekaną i obsmażoną cebulę. Gotujemy do miękkości na bardzo wolnym ogniu, zajmuje to parę godzin.

Gdy kapusta zmięknie doprawiamy ją solą, pieprzem i miodem. W między czasie na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła i dodajemy mąkę smażymy aż zamaszka zmieni kolor na złocisto brązowy. Następnie dodajemy ją do kapusty i intensywnie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze przez parę minut cały czas mieszając.

Schab rozbijamy – my lubimy schabowe mocno rozbite, takie przypominające sznycle. Ale to od was zależy jak rozbijecie. Następnie obsypujemy solą i pieprzem i obsypujemy delikatnie mąką. Teraz zostało tylko panierować czyli obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, no i usmażyć. Do tego ugotowane młode ziemniaki oblane masłem z koperkiem.

Smacznego.

 

 

niedziela, 16 marca 2008, zabadan

Komentarze
2008/03/17 12:10:33
A może coś w klimatach wielkanocnych??? ;)))
-
2008/03/18 17:38:33
pif paf
-
Gość: senza fine b, bbp195.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/03/19 13:51:05
dziękuję, fajny i nie trudny przepis, chyba się skuszę