z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Lody zapiekane

Nazwa deseru pobudza wyobraźnię. Ale tak naprawdę to nic trudnego. Taka sztuczka kulinarna. Oczywiście trzeba mięć troszkę lepszy piekarnik przypominający troszkę parametry pieca konwekcyjnego często stosowanego w restauracjach.

-         Ananas świeży 1 sztuka

-         Lody wedle uznania jeżeli chodzi o smak około 4 gałek

-         Białka z jajek 4-5 sztuk

-         Polewa czekoladowa do ciast 1 saszetka

-         Syrop z pomarańczy 6-8 łyżek

-         Różne owoce dla rozpieszczenia.

Ananasa kroimy na połówki i wycinamy ze środka twardy czpień. Następnie jak mówiłem, ups pisałem troszkę owoców dla rozpieszczenia wkładamy w wycięta dziurę – mogą być winogrona, kawałki bananów, filetowane pomarańcze: generalnie co wam się wymarzy.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z opiekaczem i termo obiegiem do 250 stopni i ubijamy białko jajka na sztywno. Do białek dodajemy syrop pomarańczowy i mieszamy.

Następnie nakładamy po dwie gałki lodów na ananasa i ściśle obkładamy pianą zmieszaną z syropem. Wkładamy do piekarnika na około 3-4 minuty. Piana powinna się zarumienić.

Następny etap to tylko prezentacja – na talerz i oblać rozpuszczoną polewa czekoladową. (robi wrażenie ) Smacznego.

niedziela, 09 marca 2008, zabadan

Polecane wpisy

  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    Tym razem w moim wykonaniu (z niewielką pomocą Precla) 1/2 kg mąki 50 g drożdży 2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cu

  • Tiramisu

    Jeden z bardziej znanych i uwielbianych deserów. Spora część ludzi boi się go jak ognia i woli zrobić go z gotowej paczki. Ale nie taki diabeł straszny… W

  • Lody jogurtowo- truskawkowe

    Coś bardzo prostego i smacznego. A i pogoda sprzyja. Lody truskawkowe. - Jogurt naturalny 250 mililitrów - Truskawki około 0,5 kilograma - Cukier 4 łyżki Jog