z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwica Chateaubriand

To klasyczny przepis powoli ginący w natłoku przepisów fusion. Dlatego zdecydowałem się go wypromować na swoim blogu. Powiem szczerze podawałem ją z dziesięć lat temu. Ale nie widziałem ostatnio tej potrawy w karcie dań w restauracji. Fakt, że nie jestem ich częstym bywalcem. Ale jak już bywam to studiuje karty dogłębnie ... no i nie spotkałem.

Tak więc podaję przepis na fajnego befsztyka z polędwicy wołowej.

Porcja na 2 osoby.

-         polędwica wołowa około 0,4 kilograma

-         chleb tostowy 2 kromki

-         pasztet 2 duże plastry (około 0,5 centymetra na wielkość dopasowane do grzanki)

-         pieprz

-         masło

polędwicę kroimy na dwa kawałki w poprzek włókien na około 18-20 deko. Obsypujemy je pieprzem – delikatnie. Rozgrzewamy patelnie grillową i wkładamy befsztyki na nią naciętą strona. Smażymy parę minut później przekładamy mięso o 90 stopni na tej samej stronie tak by powstała kratka od rusztu na mięsie. Tak powtarzamy czynność obracając polędwicę na drugą naciętą stronę. Można też obsmażyć resztę boków. Długość smażenia zostawiam dla was bo każdy lubi inaczej wysmażone mięso.

W międzyczasie wstawiamy chleb tostowy posmarowany masłem do piekarnika i robimy go na chrupiąco. Teraz montujemy danie. Na grzankę wykładamy pasztet, potem usmażony befsztyk i na talerz. Dodatki wedle uznania. Smacznego.

 

 

niedziela, 09 marca 2008, zabadan

Komentarze
Gość: Róża, 81.15.192.15*
2009/06/25 15:16:07
Danie dostępne w restauracji FOLWARK w Bielsku- Białej.
-
Gość: Tomiś, s186pc30.mmj.pl
2010/10/22 15:34:41
A sos mistrzu? sos madera w tym przypadku jest konieczny....
-
Gość: awik, 89-74-66-68.dynamic.chello.pl
2011/09/01 12:14:51
to jest bliższe tournedos Rossini niż Chateaubriand
(tylko zbliżone do tournedos bo w oryginale jest foie gras a nie "pasztet")

wtedy istotnie sos madera do tego...
-
Gość: , host892520870.waldex.3s.pl
2012/06/08 16:03:11
chopie chopie to nie chateau tylko rossini ale jakaś uboga wersja bo tournedos jest z foie gras optymalnie gęsia ale kacza też pasuje. coś ci się pokminiło. i wierz tu panie przepisom w necie. porażka.
-
Gość: cheef07, apn-77-113-246-105.dynamic.gprs.plus.pl
2012/12/16 23:12:19
A sos to raczej bearnaise niż madera.
-
Gość: MiHow, ais249.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/15 18:45:07
To jest szatobię na miarę naszych czasów my tym szatobrię zamykamy usta niedowiarkom bo my im pokazujemy że możemy że stać na i że to zrobiliśmy O!