z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Roladki ze schabu

Goście, goście. Trzeba było coś przygotować. Więc zrobiłem to:

-         Schab bez kości około 1 kilograma

-         Szynka 8 plastrów

-         Musztarda 8 łyżek

-         Ogórek kiszony 1 sztuka

-         Pieczarki 0,5 kilograma

-         Cebula 2 sztuki

-         Sól

-         Pieprz

-         Mąka do obtoczenia

Pieczarki i cebulę siekamy drobno, doprawiamy i smażymy do odparowania całości płynu.

Schab kroimy na osiem kawałków, następnie każdy z kawałków kroimy na pół, ale nie do końca. Rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Posypujemy solą, pieprzem, smarujemy musztardą, wykładamy szynką, kładziemy kawałek ogórka, i farsz pieczarkowy. Całość zawijamy w roladki spinamy wykałaczką i obtaczamy w mące.

Na rozgrzanej patelni z olejem obsmażamy z każdej strony, a następnie wkładamy do głębokiego garnka. Zalewamy osoloną wodą i dusimy przez 45 minut. Wodę po duszeniu schabu zagęszczamy zawiesiną. Można podać z kluskami kładzionymi, albo z kaszą i z sałatką z ogórków kiszonych. Tak przynajmniej było u nas. Smacznego.

niedziela, 25 maja 2008, zabadan

Komentarze
2008/05/28 20:39:42
Nie bardzo lapie co to znaczy, ze kazdy kawalek rozcinamy na pol, ale nie do konca...
-
Gość: Licencja, inet20909ni-0.eranet.pl
2008/06/12 23:34:23
Rozcięcie na pół, ale nie do końca- tak jakbyś robiła książkę-zostaje grzbiet i dwie okładki. Capisci?
-
Gość: inka, 83.14.238.18*
2009/06/23 08:58:30
Wygląda zachęcająco, na pewno warto tego spróbować. Niezły przepis na rolade ze schabu znalazłam też ostatnio na kuchnia.netbird.pl/a/666/8286,1 wypróbowałam i muszę powiedzieć, że wyszedł rewelacyjnie. Polecam.