z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona kaczka z figami i jabłkami

Przyszła pora na kaczkę:

 

-  Kaczka 1,5  kilograma

-  Jabłka 7 sztuk

-  Sok z  jednej cytryny

-  Wino czerwone półwytrawne  400 mililitrów

-  Figi 200  gram

-  Mięta suszona  6 łyżeczki

-  Cukier 4 łyżeczki

-  Rodzynki 2 – 3 łyżeczki

-  Worcestershire sause 

-  Oliwa z oliwek

-  Sól

-  Pieprz

 

Kaczkę po wolnym rozmrożeniu skrapiamy Worcesterem, połową soku z  cytryny i oliwą . Następnie nacieramy solą pieprzem i 1/3 mięty. Wszystkie te czynności wykonujemy jak i z zewnątrz  tak i wewnątrz kaczki.

Odstawiamy na parę godzin.

Figi kroimy na połówki, 1 jabłko w ćwiartki, a potem na centymetrowe plasterki. Dodajemy 1/3 mięty, sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy ze sobą a potem faszerujemy tym kaczkę.  Nafaszerowaną zaszywamy gruba nicią.


 

Układamy kaczkę na brytfankę, podlewamy winem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 2,5 godziny.

Pamiętajcie by dosyć regularnie podlewać ja zbierającym się wytopionym tłuszczem wymieszanym z winem i przekładać ja z pleców na brzuch i odwrotnie.

Po upływie 1,5 godziny trzeba nakłuć nożem lekko skórę kaczki tak, by odprowadzić nadmiar tłuszczu. 

 

Pod koniec pieczenia (tak mniej więcej 20 minut przed końcem) włóżcie pozostałe jabłka (oczywiście wcześniej usuńcie z nich gniazda i pokrójcie na ćwiartki) i rodzynki do rondla. Dodajcie do nich cukier pozostały sok z cytryny i miętę i wino z tłuszczem wytopionym z kaczki. Duście na  intensywnym ogniu by odparować część wina. Jabłka pod koniec obróbki powinny być miękkie, ale się nie rozpadać.

 

Zostało tylko podanie: kaczkę kroimy na ćwiartki, a farsz z kaczki mieszamy z wcześniej przygotowanymi jabłkami.

Hop  na talerzyk   

Smacznego.



niedziela, 25 grudnia 2011, zabadan

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/02 10:12:18
Kaczkę w jabłkach robiłam na sylwestrowy wieczór ale gdzie jej tam było do takich wykwintności.Dziękuję za przepis ,będę miała go na uwadze :)
-
Gość: lemon, *.nokia.com
2012/01/04 11:30:01
Dodajemy 1/3 minety... serio?
-
2012/01/05 08:53:42
lemon- jesteśmy niewolnikami własnych skojarzeń :)
-
Gość: Ola, *.dynamic.chello.pl
2013/03/26 15:41:20
Pięknie wygląda,właśnie kupiłam kaczkę w Lidlu i chcę ją przygotowac wg.tego przepisu,wygląda smakowicie:)