z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Tym razem w moim wykonaniu (z niewielką pomocą Precla)

1/2 kg mąki

50 g drożdży

2 szklanki ciepłego mleka

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki cukru (na mało słodkie ciasto, jeśli się lubi słodsze można dodać więcej)

2 średnie jabłka

Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z łyżeczką soli. Zrobić w mące niewielką dziurkę i pokruszyć do niej drożdże. Zasypać cukrem i zalać pół szklanki ciepłego mleka. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Po 15 minutach dodać jajko, cynamon i resztę ciepłego mleka. Wymieszać i nie przerażać się, że ciasto będzie dość gęste. Znowu odstawić w ciepłe miejsce tym razem na jakieś 1,5 godziny.

Obrać i pokroić jabłka (ja lubię nieco większe kawałki) wymieszać z wyrośniętym ciastem i znów na chwilę odstawić. Ostrzegam - ciasto z jabłkami będzie bardzo gęste, tak więc przy nakładaniu na patelnię sugeruję używać do tego celu zmoczonej metalowej łyżki.

Usmażyć na rumiano. Posypać cukrem pudrem. Wcinać.


niedziela, 29 stycznia 2012, gofer73

Polecane wpisy

Komentarze
agattekh
2012/01/29 17:30:42
Pyszne sa takie racuszki też je robię:-)
-
Gość: Pogoda, 178.162.208.*
2018/06/27 15:53:42
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
USA National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet