z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Glazurowany Fenkuł

Fenkuł zwany też koprem włoskim, znany od wieków a zapomniany w Polsce, ma anyżkowy smak i właściwości zdrowotne. Może być zamiennikiem słodkiej cebuli (pod warunkiem, że ktoś lubi anyżek).

- 1 duży fenkuł

- 1 łyżka miodu lipowego

- sól

- pieprz

- oliwa z oliwek

Przeciąć fenkuł na pół i wyciąć trzon (tak jak głąb z kapusty). Pokroić koper na cienkie plastry, wymieszać z miodem. 

Odstawić na godzinę w dużej misce- w tym czasie fenkuł puści wodę, która połaczy się z miodem.

Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić całą zawartość miski. Po chwili większość sosu odparuje. W tym momencie należy pilnować by fenkuł tylko się lekko zarumienił. Gotowa potrawa wyglądem przypomina smażoną cebulę. jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.

Smacznego!

 

sobota, 14 stycznia 2012, zabadan
Tagi: fenkuł wege

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Pogoda, 178.162.208.*
2018/06/27 15:53:48
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
USA National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet