z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....
Blog > Komentarze do wpisu

Sos holenderski z limonką i szafranem

-  4 żółtka

-  150  gram  masła

-  sok z 1 limonki

-  szczypta szafranu

-  1/3 łyżeczki  kurkumy (dla koloru)

-  sól

-  pieprz biały

Żółtka wymieszać z sokiem z limonki, szafranem i kurkumą.

Masło rozpuścić w mikrofali.

A teraz troszkę trudniejsza sprawa: sos będzie ubijany na parze.

Wstawiamy garnek z wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Na wierzch garnka wstawiamy miskę z żółtkami o większej średnicy niż garnek. Powoli dodajemy roztopione masło cały czas mieszając. Sos ma mieć konsystencje majonezu.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Wspaniały dodatek do ryb i mięs .

Smacznego. 



czwartek, 02 lutego 2012, zabadan
Tagi: sosy

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/03 10:57:32
znam prostszy sposob - kupic gotowy sos, odgrzac ;)
-
2012/02/04 10:30:48
chodzi o to aby gonić króliczka a nie mieć go gotowego do odgrzania :)
-
2012/02/06 16:48:54
zdarzaja sie kroliczki totalnie nie do dogonienia, a ten jest jednym z nich ;)
-
Gość: Warsaw-man, *.play-internet.pl
2012/05/05 23:07:57
Nie chcesz gonić króliczka?
Skręć do McDonalds.
Gotowanie to fajna sprawa. Jeśli ja potrafię to w zasadzie każdemu się uda.