z kulinarnego sfrustrowania Daniela B. powstają czasem ciekawe utwory....

sałaty i sałatki

niedziela, 26 października 2008

Kolejny klasyk i wspaniały dodatek do dań:

 

-         Pomidory 4 sztuki

-         Ogórek świeży 1 sztuka średnia

-         Papryka czerwona świeża 1 sztuka

-         Cebula czerwona 2 sztuki średnie

-         Ser feta 1 kostka

-         Ocet winny

-         Oliwa z oliwek

-         Pieprz

Zacznijmy od ogórka. Obieramy ze skórki i tak jak pomidory i paprykę kroimy w większą  kostkę. Cebulę kroimy w półplastry. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem. Skrapiamy troszkę octem i oliwa. Wykładamy na półmisek lub na małe talerzyki i tarkujemy na nie na drobnych oczkach fetę. Tak by powstała pierzynka z sera. Gotowe. Smacznego.

sobota, 09 sierpnia 2008

Niby sałatka  a wcale nie ligthowa, za to bardzo smaczna:

-         Sałata lodowa 1 sztuka mała

-         Boczek wędzony plastry około 150 gram

-         Parmezan 100 gram

-         Śmietana 18% 200 mililitrów

-         Jogurt naturalny 3 łyżki

-         Ser typu blue (czyli pleśniowy) 150 gram najlepiej jak najbardziej dojrzały (aromatyczny)

-         Woda 2 łyżki

-         Ocet 1 łyżka

-         Sól

-         Pieprz

Ser blue zmiksować z śmietaną i jogurtem. Dodać wody i octu, doprawić. Sałatę podrzeć na drobne kawałki i wymieszać z sosem. Boczek albo upiec albo usmażyć na chrupiąco, odsączyć na papierowych ręcznikach. Parmezan poskrobać na obieraczce warzywnej na szerokie wiórki. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. My podaliśmy tę sałatkę z bagietką z masłem ziołowym zapiekaną w piekarniku. (bagietkę nakrajamy jak byśmy cieli w kromki w szczeliny wkładamy masło ziołowe i zapiekamy w piekarniku parę minut tak by była chrupiąca). Smacznego.

 

czwartek, 03 kwietnia 2008

Dopisuję zaległą sałatkę ze świat. Podpatrzyłem ją u teściowej.

-         Pieczarki około 0,5 kilograma

-         Jajka ugotowane na twardo 4 sztuki

-         Groszek zielony 2 puszki

-         Majonez 2 czubate łyżki

-         Śmietana kwaśna 2 łyżki

-         Koperek 1 pęczek

-         Sok z ½ cytryny

-         Sól

-         Pieprz

Zacznijmy od pieczarek – trzeba je wrzucić do wrzącej osolonej wody na około 10minut. Następnie wyjąć, ostudzić i pokroić na plastry.

Jajka, koperek należy obrać i drobno posiekać. Teraz zostało nam tylko wymieszać wszystkie składniki ze sobą i doprawić. Smacznego.

 
niedziela, 06 stycznia 2008

Witam po świątecznych szaleństwach. Przez ostatni czas mało się udzielałem, bo tak naprawdę nie miałem powodu by gotować. Lodówka była pełna po świętach a i dodatkowe suweniry jedzeniowe wpadły do lodówki i trzeba było spożyć nie wyrzucając, ale powoli wracamy do normy. Dziś polecam sałatkę mojej  Mamy prosta szybka i smaczna. Serwowałem ją na sylwestra - nie pierwszy raz z powodzeniem.

-         Paluszki krabowe 2 opakowania

-         Groszek konserwowy 2 puszki

-         Majonez 2 łyżki

-         Śmietana kwaśna 1 łyżka

-         Oregano suszone 2 łyżeczki

-         Sok z ½ cytryny

-         Sól

-         Pieprz

Paluszki krabowe pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać z resztą składników. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki żeby się przegryzły smaki. Dla tych co nie lubią groszku – można zastąpić go kukurydzą.

Bardzo fajna przekąska na przyjęcie. Smacznego.

sobota, 20 października 2007

Drugi z klasyków sałatkowych- jak obiecałem

-         Sałata lodowa  około 1,5 główki

-         Parmezan 0.2 kilo

-         Pomidory –dekoracja (najlepiej cherry)

-         Parmezan  0,2 kilograma - starkować obieraczką do warzyw

-         Grzanki

Sos

-         Anchovis filety 0,5 puszki

-         1 Surowe Żółtko

-         Musztarda 1 łyżeczka

-         Worcestershire sos 1 łyżeczka

-         Czosnek 1 ząbek

-         Sok z cytryny z 1/ 2 sztuki

-         Olej 1/3 szklanki

-         Oliwa z oliwek 1/3 szklanki

Zmiksować: Anchovis,żółtko, musztardę, worcestershire, czosnek, cytrynę.

Do powstałego sosu powoli dodać olej i oliwę, cały czas mieszając. Gęsty sos delikatnie rozcieńczamy wodą i doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatę drzemy w rękach na drobne kawałki, polewamy sosem, posypujemy grzankami, posypujemy serem. Dekorujemy pomidorami i gotowe. Smacznego.

czwartek, 16 sierpnia 2007

W kolejnej odsłonie chyba największy klasyk sałatkowy, a przynajmniej jeden z  czterech. Wszystkie pozostałe wstawię z biegiem czasu. Dziś celowo nie podaje ilości składników, dobierzecie je sami:

-         Sałata lodowa

-         Papryka kolorowa świeża

-         Ogórek świeży

-         Pomidor

-         Cebula czerwona

-         Oliwki zielone

-         Ser feta

Cebulę kroimy w półplastry. Sałatę rwiemy na kawałki. Resztę składników kroimy w grubą kostkę. Wszystko mieszamy ze sobą i podlewamy sosem winegret jeszcze raz mieszamy. Wykładamy na talerz i gotowe. Smacznego.

wtorek, 14 sierpnia 2007

Sałatki. Czasami mnie napada by jeść je na okrągło. Tym razem żona uwiesiła mi się na szyi i poprosiła o sałatkę. Poprosiła - więc ma. Poniżej opis na jedną porcję:

     -        1 garść posiekanej sałaty lodowej

-         Papryka żółta ½ sztuki

-         Pomidor ½ sztuki

-         Ogórek świeży 6 plasterków

-         Pieczarki  2-3 sztuki

-         Boczek wędzony - 3 plastry

-         Pierś kurczaka 1 szt mała

-         Musztarda 1 łyżeczka

-         Papryka w proszku ½ łyżeczki

-         Kumin ½ łyżeczki

-         Sok z cytryny z połówki

-         Sól

-         Pieprz

Pierś kury marynujemy w papryce, kuminie, musztardzie i soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną oleju. Odstawiamy na 2 godziny.

Sałatę układamy na środek talerza naokoło układamy pokrojone warzywa.

W między czasie smażymy kurczaka i boczek na chrupiąco. Polewamy sosem balsamico a na wierzch układamy mięso i pieczarki pokrojone w plastry. Smacznego. 

środa, 08 sierpnia 2007

Umówiliśmy się w niedzielę na spacer ze znajomymi. A po spacerku miało być jakieś jedzonko.  No i było. Przygotowywałem je na wpół zamulony, bo mnie jakaś choróbsko złapało. Ale poszło. Teraz muszę sobie przypomnieć co i jak szykowałem i przyprawiałem.

-         Sałata masłowa ½ główki

-         Bakłażan 1 średni

-         Cukinia  średnia

-         Cebula 1 sztuka

-         Czosnek 5 ząbków

-         Papryka czerwona świeża 1 sztuka

-         Czosnek granulowany

-         Kumin

-         Sól

-         Pieprz

-         Grill pikantny (przyprawa)

Bakłażana  i cukinię kroimy w grube plastry i obsypujemy przyprawami, następnie smażymy na patelni grillowej. Paprykę kroimy w paski i też podsmażamy. Cebulę z czosnkiem siekamy i podsmażamy na zwykłej patelni. Pamiętajcie: wszystkie warzywa po smażeniu mają być chrupiące i nie mogą się rozpadać. Zwykle smażenie takich warzyw trwa po kilka minut z każdej strony. Wszystko studzimy.

Sos

-         Majonez 3 łyżki

-         Śmietana 12% 3 łyżki

-         Sok z  1 cytryny o

-         Bazylia świeża ¼  pęczka

-         Kumin 1 łyżeczka

-         Sól

-         Pieprz

Majonez, śmietanę i cytrynę wymieszać ze sobą doprawić i dodać posiekaną bazylię.

Kurczak

-         Pierś kurczaka około 0,4 kilograma

-         Worcestershire sauce 1 łyżka

-         Sok z cytryny 1 sztuka

-         Sól pieprz

-         Kumin 1 łyżeczka

-         Kardamon sypany 1 łyżeczka

-         Texas grill przyprawa 1 łyżeczka

-         Oliwa z oliwek 4 łyżki

Piersi kury kroimy na średniej grubości paski i marynujemy w przyprawach (z oliwą, cytryną itd.). Zostawiamy na dwie godziny- tym razem na krótko bo mi czasu zabrakło. Normalnie dał bym im 12 godzin.

Ostudzone warzywa wykładamy na talerz, obok porwaną sałatę którą skrapiamy oliwą i cytryną, Na wszystko rozkładamy usmażonego kurczaka i gotowe. Sos podajemy osobno.

Smacznego.